DOBRÁDY ÁKOS BIOGRÁFIA


Dobrády Ákos

Születési idő: 1975. szeptember 7.
Születési hely: Győr
 

Nyolc éves koromban önállósítottam magam és beiratkoztam szolfézsra az iskolámban. A családban az unokanővérem tanult zongorázni és tőle kaptam én is kedvet a hangszerekhez. A szüleim már ekkor támogatták elképzelésemet, és kaptam tőlük egy bécsi zongorát. Tíz évig tanultam zongorázni. Az első négy évben klasszikusokat és utána áttértem a könnyűzenére. Tizenhat évesen már a vendéglátóban, az éjszakában dolgoztam. Győrben és környékén léptünk fel egy kisebb zenekarral és mindenféle stílusú zenét játszottunk. Tagadhatatlan, hogy már ekkor a magyar előadók voltak nagy hatással rám, többnyire akkori futó slágereket és természetesen régebbi magyar dalokat játszottunk. A zene mellett a kézilabdacsapatot is "erősítettem". Nekem akkor választanom kellett a zene vagy a kézilabda. A döntésem innentől talán sokan ismerik...

10 évvel ezelőtt két fiatal győri srác felköltözött Budapestre, ahol egy stúdióban Császár Előd segítségével - aki nagy fantáziát látott a fiúkban - nekiláttak első lemezük elkészítéséhez, és ezzel kezdetét vette a TNT zenekar sikersorozata.

Lemezek:

1997. BOMBA - aranylemez

1999. BUMM BUMM - platinalemez

2000. HÁROM - platinalemez

2001. UNPLUGGED - dupla platina

2003. EGYETLEN SZÓ - platinalemez

2004. TNT koncert a Kisstadionban - DVD - aranylemez

Díjak:

1997. Silver Voice "Az év felfedezettje díj"
1997. Ifjúsági Magazin "Az év felfedezettje díj"

1998. MAHASZ Arany Zsiráf "Az Év Dance Albuma" kategóriában

2000. MAHASZ Arany Zsiráf "Az Év Dance Albuma" kategóriában

2003. Jakab líra díj a "Nem jön álom a szememre" című dalért
2003. Popcorn: "Nem jön álom a szememre" - Az év dala

2003. Jakab líra díj a "Híd a folyót" című dalért
2003. Popcorn: Híd a folyót - Az év dala

2005. nyarán a TNT zenekar bejelentette, hogy búcsúkoncertet ad a Kisstadionban és a két frontember szóló előadóként folytatja tovább. Szeptember 24-én a zenekar búcsúkoncertje nem pusztán eleget tett a várakozásoknak, hanem ma már bátran mondható, hogy a közel 13.000 -es tömeg előtt egy korszak fejeződött be, egy legenda ért véget a Kisstadionban.

2006. novemberében jelent meg Dobrády Ákos szólólemeze FEKETE GYÉMÁNT címmel. A megszokott TNT-s stílusjegyek megmaradtak a zenében, inkább a hangszerelés és a szövegek lettek tartalmasabbak, személyesebb ihletésűek.

2006. novemberében a Magyar Rádió Ákost Emerton-díjjal jutalmazta, melyet  Az év legjobb énekese kategóriában vehetett át.
 

A zenekar:

Szabó Zoltán
Született: 1974.06.12.
Születési hely: Gyula
 

"4 éves koromtól kezdtem zenélni, a hegedű volt az első hangszer, amivel megismerkedtem, ezt később a gitár váltotta le és végül a zongora mellett kötöttem ki. Általános iskolás koromtól, 11 éven keresztül, hosszútávfutó voltam. Gyerekkori barátom, Hevesi Tamás zenekarában kezdtem profi session zenészi pályafutásomat, melyet Cserháti Zsuzsa, a Fiesta, Sípos F. Tamás, Unisex zenekarokkal és előadókkal való közreműködés követett. Ezek mellett producerkedéssel, tehetségek felfedezésével és hanglemezek készítésével és kiadásával foglalkozom."

Kovács Tamás Tobzi
Született: 1975.02.11.
Születési hely: Püspökladány
 

"Püspökladányban zeneiskolában, Debrecenben Zeneművészeti szakközépben, Miskolcon Zeneművészeti főiskolában tanultam zenélni. Édesanyám álma volt, hogy zenész legyek, ő íratott be zeneiskolába. Ma már büszke rám, hogy nem kallódtam el, és hogy a TNT-ben zenélek. 6 évig tanítottam különböző zeneiskolákban. A menyasszonyommal történt szakításom után otthagytam a balatonföldvári zeneiskolát, amit nagyon szerettem. Budapestre költöztem, itt különböző formációkban kezdtem el zenélni: Saman Színház, Sunmachine, Trio Sol, Caribeat, Cserháti emlékzenekar, Horgas Eszter, AldiMeola Jelenlegi formációk : TNT, Folkestra, Ricardo Salsa Club, ! Figyelj Castro! BM Közponzi Tűzoltó Zenekar. Nagyon szeretek windsurf-özni, ping- pongozni, barátokkal kirándulni, jókat enni jó borokat inni és Speed Freaks-ezni."
 

Kaszás Péter
Született: 1979. 04.11.
Születési hely: Budapest

"Szüleim hat évesen vittek el a helyi zeneiskolába, ott tanultam több mint 10 évig. Édesapám is zenész/zeneszerző így mindennap ért zene otthon. Leginkább amerikai popzenéket hallgattam gyerekkoromban." 1995 óta rendszeres fellépője vagyok a ceglédi Dobos és ütős gálának. 1996-tól jártam órákra Martonosi Györgyhöz, majd Szendőfi Péerhez. Ezután 3 évig jártam a kőbányai zenei stúdióba, tanárom Jávori Vilmos volt. 1998-ban egy éves endorseri szerződést írtam alá a magyarországi Yamaha képviselettel. 2002 tavasza óta vagyok tagja a TNT kísérőzenekarának.
 

Dajka Krisztián
Született: 1976.március 16.
Születési hely: Mátészalka

10 éves koromban kezdtem el zenélni. Először autodidakta módon, néhány év múlva pedig zeneiskolai növendékként. Az általános iskola elvégzése után felvettek a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, melyet 1995-ben szolfézs-zeneelmélet és nagybőgő szakon végeztem el. Ebben az évben költöztem fel Budapestre. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-bőgő szakán kezdtem el a fővárosi zenei pályafutásomat. 2000-ben szereztem meg előadóművészi-, tanári diplomámat. Nagyon sok stílusban volt alkalmam eddig kipróbálni magam, sok jó zenésszel, akiktől rengeteget tanultam. Számos magyar együttesben játszom gitárosként. Dalszerzőként is előfordulok előadóknál, zenekaroknál. Igyekszem megélni a zene végtelen sokszínűségét.
 

Kolta Gergő
Született: 1973.
Születési hely: Pécs

Tizennégy évesen, saját magamtól kezdtem el basszusgitározni. Első zenekaromat középiskolás koromban Kamarás Ivánnal, akkori osztálytársammal együtt alapítottuk, rendszeresen koncerteztünk. Tíz évvel később felvettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-basszusgitár szakára, ahol korábbi végzettségeim mellé (angoltanár, fodító- tolmács) előadóművész-tanári diplomát szereztem. A főiskolán megalakított United zenekarral sikeres popzenei karriert futottunk be. Kiválásom óta folyamatosan játszom a hazai zenei élet legismertebb előadóival, szerepelek stúdiólemezeken, televíziós adásokban, koncertturnékon. Tanítok a Kodolányi János Főiskola jazz tanszakán illetve a Budai Művészképző zeneiskolában.